Golfballen kopen

Meestal wordt er door golfers weinig aandacht besteed aan de golfbal waar ze mee spelen. Ze spelen met een bal die ze van een zakenrelatie hebben gekregen of met een setje ballen dat toevallig op dat moment in de aanbieding was bij de golfshop. Toch is de golfbal waarmee je speelt van grote invloed op je spel, omdat iedere golfbal weer een andere balsnelheid en spin heeft. Dit komt doordat golfballen van verschillende materialen worden gemaakt en daardoor harder of zachter en lichter of zwaarder zijn. Het is dan ook aan te raden om altijd met hetzelfde merk en type golfbal te spelen, zodat je je spel niet iedere keer hoeft aan te passen aan de golfbal waar je mee speelt. De prijs is dus niet de beste raadgever bij het kopen van golfballen. In dit blog bespreken we de verschillende soorten golfballen en welk type golfbal het meest geschikt zal zijn voor jouw golfspel.

Golfballen

Een golfbal heeft een diameter van ca. 4,27 cm. en weegt gemiddeld 46 gram. De bal heeft aan de buitenkant 400 kleine putjes welke grotendeels de aerodynamica van de golfbal bepalen. Golfballen bestaan uit een kern van kunststof of rubber blend en een cover, welke de buiten laag vormt van de bal. Deze buiten laag heeft de grootste invloed op de eigenschappen van een golfbal. Meer geavanceerde (vaak duurdere) golfballen hebben nog één of twee lagen tussen de kern en de cover welke bestaan uit andere materialen.

Spin

Een golfbal met weinig spin vermindert de zijspin bij het slaan van de bal, dit heeft tot gevolg dat de golfbal rechter door de lucht zal gaan en verder door rolt als deze land op de baan. Een bal met minder of weinig spin is dan ook aan te raden voor een golfspeler die veel sliced en moeite heeft met het maken van afstand. Een golfbal met veel spin genereert in de lucht veel spin, wat zorgt voor een langere carry. Doordat er sprake is van meer spin rolt de bal minder lang door bij de landing, wat met name erg fijn is rondom de greens, omdat je meer controle over de bal kunt uitoefenen. Ten slotte heb je ook nog golfballen met een gemiddelde spin, welke een mindere spin hebben, maar tegelijkertijd iets zachter zijn. Golfballen met een gemiddelde spin zijn voor de meeste golfers de aan te raden golfbal.

Harde en zachte golfballen

Je hebt de keuze uit harde en zachte golfballen. Harde golfballen voelen harder aan op het slagvlak. Meestal bestaan deze golfballen uit twee delen, een kern en buitenlaag. Een hardere bal bezit weinig spin. Met een harde bal sla je wel eenvoudiger de maximale afstand, maar heeft weer als nadeel dat je minder controle hebt op en rondom de greens, onder meer omdat de bal verder door rolt.

Professionele golfers prefereren de zachte golfbal. De zachtere cover zorgt er voor dat golfers de bal meer kunnen sturen en spinnend richting de hole kunnen slaan. Een zachte bal creëert een minder grote afstand dan een harde bal, maar voor spelers die meer controle over hun spel willen hebben is de zachte bal aan te raden. Benieuwd met welke golfballen de pro’s spelen? Lees dan het blog met over de beste golfballen.

Op zoek naar goedkope golfballen? Lees dan dit blog waar we voor jou hebben uitgezocht waar je de goedkoopste nieuwe golfballen en gerecyclede lakeballs kan kopen

Wat zijn de beste golfballen per niveau?

Merken: Callaway | Titleist | Pinnacle | Nassau | Topflite | Legend | Nike

Beginner: Pinnacle Soft
Gemiddeld: Titleist Velocity | Callaway Supersoft
Ervaren: Titleist Pro V1 of V1X