Golfset kopen advies

Je hebt je Handicap 54 gehaald met de geleende clubs van de buurman en staat nu zelf voor de opgave om een golfset aan te schaffen. Waar zal je dan aandacht aan moeten schenken? In dit artikel geven we je tips voor het kopen van nieuwe golfclubs voor zowel beginners als gevorderden. Want waar moet je nu op letten bij het kopen van nieuwe golfclubs en zullen die duurdere golfclubs je afwijking naar rechts wél corrigeren?

Wat is het te besteden budget?

Allereerst zul je voor je zelf moeten beslissen hoeveel geld je wilt uitgeven aan een nieuwe golfset. Je zult je moeten richten op een minimale prijs van 200 euro, alle goedkopere golfsets zijn van beduidend mindere kwaliteit en indien u toch een lager budget in gedachte heeft dan is het verstandiger om te kiezen voor een tweedehands golfset van een gerenommeerd golfmerk of een ouder model dat in de aanbieding is.

Welke clubs heb ik nodig voor mijn golfset?

Het is aan te raden om de volgende golfclubs in je tas te hebben zitten:

Putter, de putter gebruik je met name op de green. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 43 % van de slagen met de putter gespeeld wordt, het is dan ook één van de belangrijkste clubs in je golftas. Lees ook het blog met de beste putters

Wedges, een wedge gebruik je in twee situaties. Ten eerste om uit de rotzooi te komen, bijvoorbeeld een bunker of bos. Daarnaast kun je een wedge gebruiken om van buiten de green de bal over een korte afstand dichtbij de hole te krijgen. Voor een bunkerslag gebruik je een sandwedge (S/SW) en voor een bal over korte afstand een pitchingwedge (P/W/PW). Het is sterk aan te bevelen om beiden aan te schaffen.

IJzers, ijzers zijn genummerd van 1 t/m 9. Met name de ijzers 5 t/m 9 gebruik je regelmatig tijdens het lopen door de baan, bij een kleine golfbaan zul je er ook regelmatig mee afslaan. De ijzers zijn ideaal voor het slaan van een afstand van 75 tot 200 meter. Bij een ijzer geldt dat een slag met een lager nummer zorgt voor een langere afstand met een lagere balvlucht. Het is verstandig om een grote variatie aan ijzers aan te schaffen, aan te raden is om de ijzers 5 t/m 9 aan te schaffen, zodat je voor iedere afstand en situatie een goede club uit je tas kunt pakken. Omdat het spelen met de ijzers 1 t/m 4 als lastig wordt ervaren, is het verstandig hiervoor hybride golfclubs aan te schaffen.

Hybride, met een hybride club sla je eenvoudig over een grote afstand vanaf het gras. Het is aan te raden om een hybride 3 en 4 aan te schaffen en eventueel ook een hybride 5, als je het spelen met een ijzeren 5 als lastig ervaart.

Fairway-woods / houten, deze club wordt tegenwoordig van metaal gemaakt. Je gebruikt deze club voor lange slagen vanaf de afslagplaats of vanuit het korte gras. Op dit moment worden in de golfshops enkel nog de nummers 3,5 en 7 verkocht, omdat er naar de tussenliggende nummers nog te weinig vraag was. De nummering staat los van de nummering van ijzers.

Door golfleraren wordt vaak aangeraden om deze clubs thuis te laten tijdens het behalen van het GVB. De reden hiervoor is dat de clubs iets langer in lengte zijn en een andere slag vereisen. Toch is het verstandig om tijdens het aanschaffen van je golfset alvast één a twee Fairway-woods aan te schaffen, omdat je al snel na het behalen van het GVB ook met deze clubs aan de slag wilt gaan.

Driver, de driver is de grootste club, qua lengte en grootte van het clubhoofd, in een golftas. Vroeger werd de driver wood 1 genoemd. Je gebruikt een driver enkel op de afslagplaats, je kunt de bal met een driver namelijk alleen goed raken als deze op een tee ligt. Bij goed gebruik van een driver is het mogelijk een bal 200 tot 300 meter af te slaan. Omdat het onder de knie krijgen van een driver enige oefening vereist, is het aan te raden om als beginner nog geen driver aan te schaffen (tenzij deze standaard bij de set zit die je wilt). Het eerste jaar kun je prima afslaan met een hybride of fairway-wood, zodra je deze clubs goed weet te gebruiken kun je de stap maken naar een driver.
Lees ook: Beste golf driver

Hoeveel clubs gaan in een golfset?

Je golftas mag maximaal 14 golfclubs bevatten. Bij overtreding van dit maximum gelden er straffen. Er is geen minimum aantal golfclubs dat je in je golftas moet hebben. Let er bij het samenstellen van je golfset vooral op dat er gemiddeld ongeveer tien meter afstandsverschil zit tussen de diverse golfclubs. In dat geval heb je voor iedere afstand en situatie een goede club om mee te spelen. Indien je net met begonnen zal je het idee hebben dat enkele golfclubs zelden worden gebruikt. Naarmate je beter wordt in het spel zal je echter snel merken dat iedere golfclub wel een keer goed van pas komt op een 18 holes baan.

Heb ik genoeg aan een halve set?

Indien je net begint met golfen is het wellicht verstandig om te kiezen voor een halve golfset. Deze golfset bestaat uit de golfclubs die het meest gebruikt worden door beginners. De halve golfset bestaat meestal uit een hybride 4, ijzer 5 of 6, ijzer 7, ijzer 9, sandwedge, pitcher en putter. Uiteraard bestaan er verschillende uitvoeringen van een halve set, zo speelt de één liever met een ijzer 6 door de baan en een ander liever met een ijzer of hybride 5. Vraag eventueel aan je golfleraar om advies bij deze keuze. Of lees ons blog “Beste golfset“, waarin we ingaan op de beste golfsets voor beginners en gevorderden.

Golfsets voor beginners zijn te koop bij Bol.com & Decathlon

Standaard golfset of aangepast?

Indien je niet van gemiddelde lengte bent is het waarschijnlijk aan te raden om een golfset aan te schaffen waarvan de shaft op lengte kan worden geleverd. Ben je niet extreem lang of klein dan zou een standaard golfset om te beginnen prima zijn.

Shaft materiaal en stijfheid

De shaft is de ‘stok’ tussen de grip en het clubhoofd. Shafts worden gemaakt van graphite of staal. Beide materialen hebben ieder specifieke eigenschappen. Zo is graphite iets lichter en heeft het een dempende eigenschap. Doordat graphite iets lichter is ligt het zwaartepunt van de golfclub lager, een golfbal zal door het lagere zwaartepunt met meer kracht worden geraakt. Een golfclub met een graphite shaft is daardoor ideaal voor mensen die een swing met minder hoge snelheid hebben. Een graphite golfset is dan ook met name geschikt voor vrouwen en heren op leeftijd. Toch verschilt dit uiteraard per persoon, indien je in het verleden bijvoorbeeld een harde slag had bij het hockeyen, kan dit een goede indicatie zijn dat je een golfbal ook voldoende kracht mee kunt geven en een stalen golfclub prima geschikt is voor jou.

Mannen spelen over het algemeen met een stalen golfclub. Een stalen golfclub geeft de trilling goed door. Ook is het materiaal goedkoper, wat terug te zien is in de prijs van een golfset met stalen shafts.

Waar online een golfset kopen?

Met de volgende webwinkels hebben wij goede ervaringen voor het aanschaffen van complete golfsets, indien je de clubs los wilt aanschaffen dan hebben de meeste webwinkels ook nog andere merken dan hieronder staan vermeld: