Garmin S12 review

De Garmin S12 is het nieuwste golfhorloge van Garmin. Waar de focus de laatste jaren lag op de duurdere golfhorloges, is de Garmin S12 een iets goedkoper golfhorloge. Maar met een adviesprijs van 199,- euro is het uiteraard nog steeds een flinke investering. In deze review bespreken we de Garmin S12. We kijken naar de functionaliteiten op de golfbaan, buiten de golfbaan, het gebruiksgemak en het design.

Garmin S12
De Garmin S12 is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren

Golffuncties Garmin S12

 • Meer dan 42.000 vooraf ingeladen golfbanen klaar voor gebruik. Gratis updates downloaden via de Garmin app op je smartphone.
 • Batterij: Tot wel 30 uur in GPS modus. In horlogemodus tot 10 weken!
 • Het 1,3 inch zwart wit scherm is perfect afleesbaar in de zon door de hoge resolutie.
 • Je bedient het golfhorloge met vier fysieke knoppen aan de zijkanten van het horloge.
 • Afstanden tot de voor-, midden- en achterzijde van de green voor de perfecte approach.
 • Afstanden tot hindernissen zoals bunkers en doglegs worden aangegeven op het horloge.
 • Met Greenview zie je de precieze vorm van de green en kan je de vlag op de juiste plaats zetten.
 • Houd je score bij op het horloge en ga sneller door de baan. Upload je scores naar de Garmin Golf app en neem deel aan wekelijkse digitale klassementen.
 • Clubtracking – Koppel je golfclubs middels CT10 sensoren aan het golfhorloge voor een nog betere analyse van de afstanden per golfclub.
 • Met een waterbestendigheid van 5 ATM kan het horloge tegen een waterdiepte van 50 meter. Een regenbui overleeft dit horloge dan ook met gemak.

De Garmin S12 is te koop bij Bol.com & Amazon

Garmin S12 getest

Ik heb de Garmin S12 getest op een zonnige dag op Het Rijk van Nijmegen. Na thuis de Garmin S12 volledig te hebben opgeladen en gekoppeld te hebben met de Garmin Golf app op was ik vooral benieuwd naar de snelheid waarmee het horloge op de baan verbinding maakte via GPS. Al naar een paar seconden was er verbinding met GPS en kregen we een overzicht van de verschillende beschikbare golfbanen in de buurt. We selecteren de Nijmeegse Baan en kunnen van start op hole 1. De snelheid van verbinden maakt indruk en is zelfs iets sneller dan in onze test van de Garmin S60.

Beginnen

Vervolgens vraagt het horloge of je de score bij wilt houden via het horloge. Uiteraard maken we gebruik van deze handige functie. Na het invullen vanaf welke tee we gaan spelen, kunnen we van start met hole 1.

Garmin Approach S12 review

Afslag

Bij aanvang van de hole krijg je een overzicht met daarin het nummer van de hole, hoeveel slagen er voor deze hole staan en wat de afstanden zijn tot de voorkant, het midden en einde van de green. Ook de vorm van de green wordt getoond op het zwart wit scherm.

Hindernissen op de baan

Met een druk op de knop linksonder krijgen we een overzicht van de verschillende hindernissen op de baan en de bijbehorende afstanden. Je ziet de afstanden tot de voorkant en achterkant van de bunker en de ideale layup afstand zodat je weet hoe ver je moet slaan om er overheen te geraken. Ook de afstanden tot doglegs en waterpartijen worden getoond door het horloge.

Afstanden tot aan de green

Tussen iedere slag kan je opnieuw de afstanden tot aan de green bekijken en je club op basis van de afstand uitkiezen.

Score bijhouden

Na het putten kan je op het horloge invullen in hoeveel slagen je de hole hebt gehaald. Ook vraagt het horloge naar het aantal keer dat je moest putten op de green en hoe je afslag ging (rechts, links of fairway). Ten slotte wil het horloge weten of je strafslagen had in de hole.

Afstand meten

Met de functie Shot meten is het mogelijk om de precieze afstand van een bepaalde slag te meten. Je selecteert deze optie op het startpunt en loopt vervolgens naar de plek waar de bal is neergekomen en ziet precies hoever je hebt geslagen. Met CT10 sensoren is het mogelijk om de afstanden te registreren per club.

Vlag verplaatsen

Het is uiteraard niet altijd even goed te zien van tevoren, maar heb je het idee dat de vlag anders staat dan op het kaartje dat wordt getoond, dan kan je met ‘verplaats de vlag’ de vlag verplaatsen. De vlag wordt enkel voor deze golfronde verplaatst, je zal dit dus iedere keer opnieuw moeten doen.

Een andere leuke functie is dat je kan zien hoe laat de zon opkomt en hoe laat de zon ondergaat. Voor golf wellicht niet altijd even relevant, maar je hoeft niet meer bang te zijn dat je onverwacht in het donker golft.

De Garmin S12 is te koop bij Bol.com & Amazon

Wat maakt de Garmin S12 een geweldig golfhorloge?

Met een adviesprijs van 199,95 kan je eigenlijk niet van een low budget versie spreken, maar met de veel duurdere Garmin S42 en Garmin S62 is de Garmin Approach S12 wel degelijk een goedkope optie. Voor iedereen die niet opzoek is naar een geavanceerd en premium golfhorloge is de Garmin S12 de perfecte keuze. Het golfhorloge doet wat het moet doen en geeft je alle informatie die je nodig hebt op de golfbaan. Als mooie extra is het ook bij dit golfhorloge mogelijk om de CT10 sensoren te koppelen, waardoor het zeer dichtbij de duurdere golfhorloges komt qua golffuncties.

De Garmin S12 is in drie verschillende designs verkrijgbaar. Je hebt keuze uit de kleuren graniet, zwart en wit. Het siliconen bandje en de behuizing zijn voor mij niet direct een reden

De Garmin S12 is te koop bij Bol.com & Amazon

Wat kan je met de Garmin S12 buiten de golfbaan

Hier kunnen we kort over zijn, vrij weinig. Waar andere golfhorloges nog gebruikt kunnen worden als stappenteller, hardloophorloge en vele andere sporten heeft de Garmin S12 alleen de golf app. Je kan het horloge uiteraard wel ook buiten de golfbaan dragen als normaal horloge voor tijdsaanduiding, maar alleen voor tijd, datum, zonsopkomst en zonsondergang. Het ziet er echter echt uit als een sporthorloge, dus het is de vraag of je het horloge ook snel overdag draagt. Maar smaken verschillen uiteraard.

Het aflezen van notificaties van je smartphone wordt niet ondersteund door dit Garmin golfhorloge.

Wat zijn de grootste verschillen tussen de Garmin S12 en de Garmin S40, S42, S60 en S62?

Er zijn een aantal grote verschillen te benoemen tussen de Garmin S12 en de premium golfhorloges van Garmin. Dit begint al met het design, dat iets meer plastic oogt, dan de premium modellen die een metalen of keramische rand hebben. En dan hebben we het maar even niet over het Corning Gorilla Glass 3 waarover de Garmin S60 beschikt, het type glas van de Garmin S12 wordt helaas niet door Garmin benoemd.

Ook het kleurenscherm van de premium golfhorloges valt natuurlijk op in vergelijking met het iets simpelere zwart-wit scherm.

Een ander verschil is dat de Garmin S12 alleen gebruikt kan worden voor het golfen. Waar je bij de premium Garmin golfhorloges het horloge ook voor andere sporten zoals hardlopen en fietsen kan gebruiken is de Garmin S12 enkel voorzien van de golf app. Ook als activitytracker is de Garmin S12 niet te gebruiken. Vanaf de Garmin S60 komen er ook nog fitness apps, outdoor apps en een zwem app bij.

Ook heeft de Garmin S60 bijvoorbeeld de mogelijkheid om ANT+ sensoren te koppelen aan het horloge voor bijvoorbeeld hartslagmeting.

Garmin S12, kopen of niet?

Ben je op zoek naar een golfhorloge dat je alleen gebruikt tijdens het golfen en maakt design en het hebben van een geavanceerd kleurenscherm met touch bediening je niet uit? Dan is de Garmin S12 het beste golfhorloge voor jouw situatie.

De Garmin S12 is te koop bij Bol.com & Amazon

Maar als je op zoek bent naar een iets meer allround smartwatch met naast golf ook de mogelijkheid om je hardlooprondje te tracken en als activitytracker te fungeren, dan is dit golfhorloge te beperkt in zijn mogelijkheden. We raden dan toch echt aan om honderd euro meer te betalen en te kiezen voor de Garmin S40/S42 of S60/S62.

Technische specificaties Garmin S12

Omdat het wat droge cijfers en gegevens zijn hier onderaan deze review nog wat technische gegevens van de Garmin S12:

 • Gewicht: 34,1 gram
 • Behuizing: 43,7 x 43,7 x 11,5 mm.
 • Schermgrootte: 23 x 23 mm.
 • Schermresolutie: 175 x 175 pixels
 • Transflectief memory-in-pixel scherm
 • Batterij: Tot 30 uur in GPS | Tot 10 weken zonder GPS
 • Waterdichtheid: 5 ATM
 • Geheugen: 125 mb.
 • GPS Sensor
 • Bluetooth Smart
 • Compatibel met iPhone & Android
Garmin S12 golfhorloge test
Review van de Garmin S12