Putter kopen tips

Hoewel de meeste golfers het liefst bezig zijn met de beste drivers en clubs voor het afslaan en lopen door de baan, verliezen de meeste golfers de wedstrijd bij het putten. Met een goede put, kun je een slecht gespeelde baan alsnog goed maken ten opzichte van je tegenspeler. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 43 procent van de slagen met een putter wordt gemaakt. Een goede putter kopen is dan ook naar onze mening net zo belangrijk en misschien zelfs wel belangrijker dan een golfdriver of hybride club. In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe putter.

Putter ontwerp

Er zijn grote verschillen in het ontwerp van de putter. Van origine waren er drie verschillende type clubhoofdontwerpen: De Blade, de Half-mallet en de Mallet versie. Tegenwoordig kan daar onder meer de erg populaire 2-ball blade van het merk Odyssey aan worden toegevoegd.

Lees ook ons blog over de beste putter voor golfers.

Ontwerp van de shaft

De Blade putter is één van de bekendste modellen. Het betreft een zeer eenvoudige putter, waarmee je de bal precies met het midden van het slagvak moet raken voor een goede put. Raak je de bal niet met het midden, dan kan dit tot een flink afwijkende put leiden. De half mallet putter maakt het putten al een stuk eenvoudiger in vergelijking met de blade putter. De mallet putter is iets zwaarder, waardoor je een meer solide gevoel krijgt als je de putter vast hebt. Ook de 2-ball blade van Odyssey is iets zwaarder en één van de grote favoriete putters onder golfers.

Het gevoel van de club wordt vooral bepaald door de shaft. Bij de huidige putters bevindt de shaft zich boven de bal, dit wordt een shaft met offset genoemd. Hiervoor zijn twee redenen. Ten eerste zijn je ogen boven de bal, waardoor je een beter zicht hebt. De tweede en belangrijkste reden is dat de handen zich op deze manier ook boven de bal bevinden op het moment dat je de bal raakt, waardoor je de putter optimaal recht kunt houden in de richting waar je naar wilt putten.

Slagvlak, inzetstukken en materiaal

De meeste putters hebben een standaard slagvlak, maar er zijn ook een aantal putters met een inzetstuk. Het inzetstuk zit in de ‘sweetspot’ en er kunnen verschillende materialen voor het inzetstuk worden gebruikt. Naast het gebruikelijke staal, zijn er ook onder meer slagvlakken van aluminium, nikkel, rubber, koper en keramiek. Ieder materiaal geeft weer een ander gevoel en uiteraard geluid bij het raken van de golfbal, met name het verplaatsen van het gewicht is een reden om gebruik te maken van inzetstukken. Het keuze voor een slagvlak inzetstuk bepaal je met name aan de hand van het soort green. Heb je te maken met een snelle, harde green, dan kun je het beste een zacht inzetstuk gebruiken. Bij een langzamere green is een iets zwaarder inzetstuk aan te raden. Uiteraard hangt het daarnaast af van waar je zelf de beste ervaringen mee hebt, te vaak wisselen van inzetstuk kan je spel uiteraard ook negatief beïnvloeden.

Lengte van de putter

De standaard lengte van een putter is 35 inch, maar er zijn ook putters van 33 of 34 inch te koop met een iets kortere shaft. Heb je moeite met putten, omdat je je pols teveel beweegt, dan zou je een belly putter of chest putter kunnen overwegen. Met een belly putter duw je de putter in je middenrif, hierdoor verminder je het bewegen met je pols. De lengte van deze putter ligt tussen de 41 en 45 inch. Een chest putter, ook wel long putter genoemd, is 45 tot 50 inch lang. Ook deze putter is ideaal voor golfers die hun polsen bewegen tijdens het putten. De putter rust op de borstkas en je beweegt de putter als een pendule. Een long putter is met name geschikt voor golfers met rugklachten, omdat je niet meer zo diep over de bal heen hoeft te buigen. Het zicht is uiteraard wel een stuk minder als je op deze manier put.

Putters zijn te koop bij:

  • DecathlonInesis | Taylormade | Odyssey & Scotty Cameron
  • Bol.Wilson, Titleist & Cobra o.a.