Golf Driver kopen tips

Hoewel je per hole maar één keer afslaat met de driver is het één van de golfclubs die het meest wordt vervangen uit de standaard golfset. De golfdriver is de grootste club die je in een golftas terugvindt qua lengte en kop. Door deze lengte is het voor velen één van de lastigste clubs om mee te slaan. Je slaat bij een lange hole met de driver de bal van een tee vanaf de afslagplaats met de bedoeling de bal zo ver mogelijk over de fairway te slaan. De laatste jaren is de driver steeds verder ontwikkeld wat heeft geleid tot een betere controle, grotere afstanden en minder afwijking bij niet zuiver geraakte ballen.

In deze blog gaan we in op het online kopen van een golf driver. Uiteraard is het altijd verstandig om van tevoren in een golfwinkel met een golfsimulator wat proefslagen te doen, maar indien de tijd daarvoor ontbreekt is het handiger om online een nieuwe golf driver te kopen. Indien je toch niet tevreden bent kun je bij de meeste online winkels gratis retourneren en ruilen.

Benieuwd waar de beste golfers mee afslaan? Lees dan het blog Beste golf drivers

Materiaal

De meeste drivers die tegenwoordig worden verkocht, hebben clubhoofden van titanium en/of carbon composiet. Deze materialen zijn veel lichter dan het vroeger veel gebruikte staal en zijn de reden dat golfmerken steeds grotere clubhoofden kunnen maken met een zeer grote sweetspot. De dunne slagvlakken op het clubhoofd veroorzaak bij contact met de golfbal een soort trampoline-effect, waardoor het slagvlak iets meegeeft bij impact en zichzelf daarna herstelt waardoor de bal als het ware wordt gelanceerd en een grotere afstand bereikt.

Shaft van de driver

De shaft van de driver is een belangrijk onderdeel om op te letten. Vaak is een shaft gemaakt van het lichte, maar sterke grafiet (graphite). De stalen shafts van vroeger kom je niet veel meer tegen. Grafiet is een kunststof. Een shaft van grafiet bestaat uit vezels met daar tussen een bepaalde hoeveelheid composite. Een shaft die enkel uit grafiet bestaat zou snel breken. Een shaft met meer graphite geeft over het algemeen meer gevoel tijdens het slaan, ook sla je met een lichte graphite shaft verder. Uiteraard is een lichtere graphite shaft ook duurder dan een club met een zwaardere shaft.

Soorten shafts:

  1. Dames graphite
  2. Heren graphite met een ‘A’, ‘L’ of Senior flex
    Heren graphite met een ‘regular’ flex
    Heren graphite met een stiff flex
  3. Heren staal ook met een ‘regular’ of ‘stiff’ flex.

Zoals je aan de namen al ziet gaat het bij de verschillende shafts met name om de flexibiliteit van de shaft. De mate van flexibiliteit is belangrijk voor de controle van de driver bij een bepaalde swingsnelheid. De meeste golfers spelen met een regular flex shaft. Deze is buigzaam wat er voor zorgt dat het clubhoofd door de bal heen getrokken wordt. Wanneer de bal geraakt wordt met de club staat het clubblad weer recht zodat de bal optimaal geraakt wordt. De stiff flex shaft is goed geschikt voor mensen met een hoge swingsnelheid en bieden een iets grotere accuratesse. De shaft is namelijk minder flexibel en buigt daardoor minder tijdens de swing.

Loft van de driver

De loft van een driver geeft aan hoeveel graden het slagvlak naar achteren helt. De loft bepaald dus de hoogte en de lengte van de balvlucht. Bij drivers heb je lofts van 8 graden tot 13 graden. Een driver met een loft van 8 graden heeft een lagere balvlucht dan een loft van 13 graden. Bij mindere golfers zal dit inhouden dat de bal minder afstand haalt, terwijl bij ervaren golfers juist een afstand wordt behaald die verder gaat dan met een driver met meer loft. Zij hebben vaak een hogere clubhoofdsnelheid waardoor de bal een grotere afstand bereikt. Iemand met een lage swingsnelheid wordt aangeraden om een club met meer loft aan te schaffen, bijvoorbeeld 12 of 13 graden. Meestal zijn het vooral ouderen, kinderen en dames golfers waarvoor een driver met een loft van 12 of 13 graden ideaal is. De gemiddelde golfer, met een gemiddelde swing (niet snel, maar ook niet erg langzaam) zal het beste resultaat behalen met een loft van 9-11 graden. De meeste drivers die verkocht worden bij de golfshops hebben dan ook een loft van 9-11 graden.

Welk model of merk driver?

Drivers van bekende golfmerken als Ping, Callaway, Taylormade, Titleist en Mizuno ontlopen elkaar nauwelijks op het gebied van ver slaan en accuraatheid. Voor welk merk je gaat is dan ook meer afhankelijk van het gevoel dat je bij een club hebt, je budget en of je reeds eerder goede ervaringen met een bepaald merk hebt gehad.

Naast enkele standaard modellen hebben een aantal golfmerken de keuze uit ‘Offset, ‘Draw’ en ‘Neutral’ drivers, welke ervoor zorgen dat eventuele afwijkingen in je swing worden gecompenseerd zodat je toch recht slaat. Veel golfers slicen de bal, waardoor de golfbal (bij rechtshandige golfers) naar rechts afwijkt. Dit komt doordat het slagvlak meer naar rechts staat (‘open’ staat) dan deze zou moeten staan tijdens het raken van de bal. In de meeste gevallen ligt de oorzaak hiervan in het feit dat de handen van de golfer zich tijdens het raken van de bal nog achter de bal bevinden in plaats van voor de bal. Met het verplaatsen van het gewicht in het clubhoofd proberen golfmerken dit te compenseren waardoor het clubhoofd meer closed blijft tijdens impact. De meeste golfdrivers zijn al in de fabriek afgesteld om dergelijke afwijkingen te compenseren, maar er zijn ook golfmerken (o.m. TaylorMade en Mizuno) die golf drivers hebben ontwikkeld waarbij je zelf het gewicht kan veranderen waardoor je drie drivers in één hebt. Met deze drivers kun je dus wisselen tussen draw, fade en neutrale. De offset driver is bedoeld voor golfers die veel slicen. Bij deze offset driver is het clubhoofd iets achter de shaft geplaatst en zijn ideaal voor golfers met een lagere swingsnelheid, bijvoorbeeld oudere mensen.

Golf driver Koopadvies

Het moge duidelijk zijn dat de gemiddelde golfer het beste met een regular flex driver met een lof van tussen 10-11 graden. Een golfer met een hoge swingsnelheid kiezen voor een stiff reflex driver met een loft van 9-10 graden. Een senior wiens swingsnelheid langzamerhand aan het afnemen is kan het beste kiezen voor een light flex driver met een loft van 10-11 graden. Op de vraag welk merk het beste is kan ik geen antwoord geven, dit hangt onder meer af van je eigen feeling met een bepaald merk. Over het algemeen zijn drivers van Callaway, Ping, Titleist, TaylorMade en Wilson van een gelijkwaardige kwaliteit. Uitproberen is altijd het beste, mocht de driver alsnog niet bevallen dan is het bij de meeste webshops heel eenvoudig om de club te retourneren of om te ruilen.

Golfdrivers zijn te koop bij:

Plaats een reactie