Golfkleding, de kledingvoorschriften en etiquette

Hoewel er de laatste jaren op steeds meer golfbanen niet meer zo heel streng wordt toegezien op de kledingvoorschriften is het toch tijd voor een artikel met de officiële kledingvoorschriften. Het is verstandig om bij twijfel even de site van de desbetreffende golfbaan te raadplegen of te bellen wat de kledingvoorschriften zijn. In dit artikel bespreken we de golfkleding zoals die met name vroeger streng werd gehanteerd bij de golfclubs.

Heren golfkleding

Over het algemeen is de kleding etiquette voor heren een pantalon of bermuda met daarboven een polo met kraagje met korte of lange mouwen. Een korte bermuda broek tot net boven de knie is toegestaan. Een kraagloos t-shirt is niet toegestaan. Daarnaast is het dragen van golfschoenen (met spikes) en sokken verplicht, dit is ook voor je eigen veiligheid en comfort. Het dragen van spijkerbroeken, joggingspakken en trainingspakken is op een aantal golfbanen niet toegestaan, toch zijn er veel golfbanen die geen probleem maken van een nette spijkerbroek. Over het algemeen kan je kiezen uit speciale golfbroeken en golfshirts die voldoen aan de etiquette. Het dragen van een pet of hoed is toegestaan, wel geldt bij veel golfclubs de regel dat een hoofddeksel in het clubhuis niet mag worden gedragen.

Goede heren golfkleding is te koop bij Bol.com & Decathlon

Dames golfkleding

Ook dames dragen een pantalon of bermuda. De bermuda mag bij dames iets korter zijn dan bij de heren. Ook het dragen van golfrokjes is toegestaan, mits deze niet als aanstootgevend kunnen worden ervaren. Voor dames is het toegestaan om een golfpolo met kraag aan te hebben welke mouwloos is of een korte of lange mouw heeft. Het dragen van topjes en naveltruitjes is niet toegestaan. Het dragen van golfschoenen (met spikes) en sokken is verplicht. Een pet is op de baan toegestaan, in het clubhuis moet deze echter af.

Goede dames golfkleding is te koop bij Bol.com, Decathlon & Nike

Golfkleding comfort

Het belangrijkste van golfkleding is echter dat deze goed zit. Je moet ten slotte veel lopen en ook flexibel een swing kunnen maken. Bol.com heeft een grote collectie golfkleding van alle bekende golfmerken.

Golfkleding kopen

Voor golfkleding kan je het beste terecht bij deze webshops:

Al jullie vragen over golfkleding beantwoordt

Wat aandoen om te golfen?

Ga je voor de eerste keer golfen? Dan is het misschien even spannend over welke golfkleding je aan moet trekken. Maar wees niet bang, golfen wordt steeds toegankelijker en de tijden dat je weg wordt gekeken als je een spijkerbroek of korte broek aan hebt is bij de meeste clubs voorbij. Kijk dus eerst of de betreffende golfclub regels heeft met betrekking tot de golfkleding en hoe streng deze zijn. Speciale golfschoenen zijn op de meeste golfbanen wel verplicht.
Uiteraard is speciale golfkleding voor golfen ontworpen, dus als je op zoek bent naar de beste kleding die je kan dragen tijdens het golfen, dan raden we een speciale golfbroek, golfpolo, golfsokken en bij kouder weer een een golfjack aan. Deze golfkleding heeft de beste eigenschappen voor je rondje golf.

Waarom hebben golfers een pet op?

Een pet of hoed is op de golfbaan gewoon toegestaan. De reden dat veel golfers met een pet op golfen is dat de pet je beschermt tegen de zon en zorgt voor een goed zicht op de baan als je tegen de zon inkijkt. Ook op het terras voor de 19e hole zijn petten toegestaan, ga je het clubhuis in dan wordt het op de meeste clubs gewaardeerd of verplicht om je pet of hoed af te zetten.

Welke schoenen voor golf?

Tijdens het golfen loop je op golfschoenen. Deze schoenen hebben spikes voor extra grip en zijn waterdicht, zodat je voeten niet nat worden als je door het natte gras loopt. Daarnaast hebben ze een lichte demping voor extra loopcomfort en zijn ze ademend zodat transpiratievocht naar buiten kan.

Welke golfkleding als het regent?

Golfen in de regen is geen enkel probleem met de juiste golf regenkleding. Goede golf regenkleding is licht van gewicht, geluidloos en ademend. Daarnaast moet deze voldoende vrijheid geven om de bal te kunnen slaan. Wij raden aan om te kiezen voor een waterdichte golfbroek en waterdicht golfjack.