Golf tips: Putten

Ondanks dat veel golfers uren besteden op een driving range voor het zo ver mogelijk slaan van de golfballen, is het veel belangrijker om goed te kunnen putten. 43 % van de slagen bestaat namelijk uit het putten van de bal, terwijl je een driver maar maximaal één keer per hole gebruikt. Gemiddeld heeft een golfer 2 a 3 puts nodig voor het uitspelen van de hole. Het oefenen van putten is dus zeker de moeite waard. In dit artikel hebben we een aantal tips op een rijtje gezet voor het oefenen van het putten. Onderaan het artikel vind je een aantal video’s met voorbeelden van oefeningen voor het verbeteren van je put.

Recht putten

Indien je recht wilt putten is het belangrijk om met de putter dezelfde lijn aan te houden als de lijn waarin de bal moet gaan. In tegenstelling tot bij een golfswing, waarbij je je lichaam en schouders draait voor het wegslaan van de bal en je je polsen armen gebruikt als scharnieren, moet je bij putten er voor zorgen dat er zo min mogelijk scharnier punten zijn. Houdt daarom je armen en polsen tijdens het putten in een vaste positie. Het zijn je schouders die de put beweging moeten aansturen. Om je schouders optimaal te benutten sta je gebogen over de bal met je linkeroog boven de bal gepositioneerd.

Oefeningen

In onderstaande video’s zie je tips voor het verbeteren van je put. Zo kun je het doel eenvoudig verkleinen door op een spijker te richten, hierdoor leer je met name bij het putten van een korte afstand een honderd procent score te behalen. Maarten Lafeber geeft tips over het lezen van de green en de juiste balsnelheid:

Tips voor het putten van Maarten Lafeber: