Golfhorloge – Tips voor het kopen van een golfhorloge

Hoe handig is het als je overal op de baan de beschikking hebt over de afstanden tot de green, tot bunkers en doglegs? Met een golfhorloge hoef je nooit meer in te schatten wat de afstand tot de vlag is, je leest het alla minuut af op je golfhorloge. Ook verscholen bunkers en waterpartijen zijn voor jou geen geheim meer. De mogelijkheden met golfhorloges zijn inmiddels eindeloos, ze worden steeds geavanceerder en beter. Zelfs een analyse van je swing behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden. In dit blog bespreken we waarom ook jij met een golfhorloge zou moeten gaan golfen. Ook gaan we in op de verschillende golfhorloge merken waaronder Garmin, Samsung en Bushnell.

Wat is een golfhorloge?

In de basis kan ieder golfhorloge de afstanden weergeven van het begin, midden en einde van de green vanaf de plek waar je op dat moment staat. De golfhorloges zijn voorzien van GPS zodat ze de baaninformatie baseren op basis van de plek waar je je bevindt op de golfbaan. Afhankelijk van het type golfhorloge zijn er nog vele andere golffuncties te vinden op een golfhorloge waarmee je je golfspel kan verbeteren.

Lees ook ons blog met de beste golfhorloges

Wat kan je met een golfhorloge?

Maar wat kan je met een golfhorloge op de golfbaan? Het verschilt per golfhorloge welke functies je hebt. De meest geavanceerde en vaak ook duurdere golfhorloges zijn erg uitgebreid, maar het is de vraag of je ook alle functies zal gebruiken om de prijs te rechtvaardigen. We bespreken hier alle golffuncties, maar een aantal van deze functies tref je alleen aan op de duurdere golfhorlgoes:

 • Afstanden tot begin, midden en einde van de green
 • Afstanden tot hindernissen, doglegs en meer meten.
 • Greenview – De greenview functie geeft je een beeld van de vorm van de green en stelt je in staat om de vlag te verplaatsen naar zijn huidige locatie.
 • Slagdetectie – Een golfhorloge met slagdetectie meet en registreert automatisch gedetecteerde slagafstanden, in combinatie met een sensor op je clubs is het mogelijk om je slagafstanden ook te koppelen aan een bepaalde club.
 • Virtuele caddie – Geeft advies voor het gebruiken van een bepaalde club.
 • Windsnelheid en –richting
 • Scores bijhouden & analyseren met eerdere wedstrijden
 • Deelnemen aan digitale toernooien
 • Swinganalyse met behulp van sensoren op de golfclub.
 • Swingtempo meten & tempotraining.

Andere verschillen waar je op moet letten bij het kopen van een golfhorloge

Naast golffuncties zijn er belangrijke verschillen tussen de verschillende golfhorloges:

 • Hartslagsensor voor het meten van je hartslag
 • Activitytracker
 • Type scherm, is het scherm goed af te lezen in de zon? En is deze eventueel voorzien van extra stevig glas zodat deze niet snel krassen oploopt of stuk gaat.
 • Afwerking van het golfhorloge. De tijden dat je een (plastic) sporthorloge alleen op de golfbaan kan dragen zijn voorbij, veel golfhorloges zijn inmiddels prima buiten de golfbaan te dragen als smartwatch.
 • Kleurenaanraakscherm of fysieke knoppen aan de zijkant?
 • Hoeveel golfbanen worden ondersteund?
 • Ondersteuning van andere sporten zoals hardlopen, fietsen en zwemmen.
 • Batterijduur
 • Gewicht
 • Smartphone functies, bijvoorbeeld het lezen van Whatsapp berichten op je horloge.


Welke merken maken golfhorloges?

Er zijn vele merken die hebben geprobeerd om golfhorloges te ontwikkelen. De beste merken zijn op dit moment Garmin en Bushnell. Een aantal smartwatches hebben echter ook golf apps waardoor je ze ook kan gebruiken als golfhorloge, bijvoorbeeld Apple Watch, Samsung Galaxy Watch en ook een aantal smartwatches van Garmin.

Garmin S70

Garmin golfhorloges

De absolute marktleider is Garmin. Regelmatig verbeteren ze de golfhorloges en komen er nieuwe modellen op de markt. Van basis tot zeer geavanceerd golfhorloge, Garmin heeft altijd een golfhorloge dat bij jou wensen past. Ben je op zoek naar een golfhorloge zonder poespas dat de belangrijkste afstanden toont tot de green, hindernissen, doglegs en layups? Dan heb je voldoende aan het basis golfhorloge van Garmin, de Garmin S12.

Wil je echter ook een kaart in kleur van de golfbaan kunnen zien, vorm van de green, automatische slagdetectie en swinganalyse? Dan kies je voor de Garmin S70, Garmin S62 of Garmin S42.

Bushnell golfhorloges

Bushnell is het meest bekend van de verrekijkers en afstandsmeters die ze maken. Op het gebied van afstandsmeters zijn ze marktleider, op het gebied van golfhorloges hebben ze op dit moment één basic golfhorloge te koop. Het golfhorloge is een echt sporthorloge dat puur gericht is op de golffuncties. Je kan er de afstanden tot de green mee meten, een greenview bekijken en de afstanden tot maximaal zes hindernissen en layup afstanden per hole inzien.

Wat is het beste golfhorloge?

Maar welk merk heeft op dit moment het beste golfhorloge? Een merk als Garmin is verreweg het met tien ervaring het meest ervaren merk op het gebied van golfhorloges. Niet gek dus dat de golfhorloges van Garmin op dit moment de beste en meest geavanceerde functies hebben. Van een gekleurd scherm met duidelijke kaarten van de baan, afstanden tot verschillende belangrijke punten op de baan en een swing analyse voor het verbeteren van je swing. Met de betere Garmin golfhorloges kan het allemaal, wat ze op dit moment verreweg het beste maakt. Lees er meer over in ons blog met de beste golfhorloges van dit moment.

Welke smartwatch voor golf?

Je wilt een smartwatch dat je voor meer dan alleen golf kan gebruiken? Met een smartwatch kan je via speciale golf apps vaak basis dingen als afstand tot begin, midden en einde green meten en je score bijhouden. Met een betaalde app kan je soms ook baankaarten, slagafstanden meten en meer golffuncties gebruiken. De mogelijkheden zijn echter in de meeste gevallen beperkter dan de geavanceerde golfhorloges van bijvoorbeeld Garmin.

Welke Apple Watch voor golf?

Alle Apple Watch smartwatches zijn op dit moment geschikt om golf apps op te installeren. Op dit moment gaat het dus om de Apple Watch Series 7, Apple Watch Series 6, Apple Watch SE en Apple Watch Series 3. Deze Apple Watch devices zijn allen voorzien van GPS en snelle processor zodat ze geschikt zijn om te gebruiken als golfhorloge.

Beste Apple Watch Golf app

Voor de Apple Watch heb je verschillende golf apps. Dit zijn op dit moment de beste Apple Watch golf apps:

Welke Samsung Galaxy Watch voor golf?

Met de introductie van de Samsung Galaxy Watch Golf begeeft Samsung zich voor het eerst op de golfhorloge markt. Eigenlijk gaat het hier om een normale Samsung Galaxy Watch, maar ten opzichte van de normale versie heeft de Galaxy Watch Golf een lifetime abonnement op de Smart Caddie app. Waar je met een normale Samsung Galaxy Watch een jaarabonnement moet aangaan bij sommige golf apps, is er op de Samsung Galaxy Watch Golf standaard al een gratis premium app geïnstalleerd.

Wat is de beste Wear OS golf app?

Voor de Wear OS horloges zijn er verschillende golf apps beschikbaar. Dit zijn de beste Wear OS golf apps:

Welke Garmin smartwatch voor golf?

Garmin heeft naast de speciale golfhorloges, ook verschillende smartwachten / sporthorloges waarmee je via een golf app alsnog verschillende golffuncties kan gebruiken. Deze smartwatches kan je dus ook voor andere sporten gebruiken en bij de hele dure modellen zijn ze veel geavanceerder dan de Garmin golfhorloges.

Deze Garmin Smartwatches kan je ook voor golf gebruiken:

 • Garmin Fenix
 • Garmin Epix
 • Garmin Tactix Delta Serie
 • Garmin Enduro
 • Garmin Venu
 • Garmin Vivoactive

Veel gestelde vragen over golfhorloges

Hoe werkt een golfhorloge?

Een golfhorloge bepaalt op basis van GPS je positie op de golfbaan. De horloges hebben de baaninformatie van vrijwel alle golfbanen op het horloge opgeslagen en kunnen dus ook bepalen op welke golfbaan en hole je op dat moment staat. Ook zijn steeds meer golfhorloges voorzien van slagdetectie waarmee automatisch geslagen afstanden kan registreren. In combinatie met een sensor op je golfclub wordt ook meteen geregistreerd met welke golfclub je een bepaalde afstand hebt geslagen en kan je op basis van gemiddelde afstanden beter bepalen welke golfclub je nodig hebt. Ook kan het golfhorloge op basis van alle statistieken je advies geven bij het kiezen van een club (virtuele caddy)

Is een golfhorloge toegestaan bij wedstrijden?

Ja, een golfhorloge is onder voorwaarden toegestaan. Zo is het meten van afstanden met een golfhorloge tot verschillende punten op de golfbaan toegestaan. Ook mag je de weersomstandigheden op je golfhorloge checken en het golfhorloge gebruiken om je afstanden en aantal slagen te registreren.

Er zijn echter ook een aantal functies die je niet mag gebruiken tijdens golftoernooien:
– Hellingscorrectie
– Windmeting
– Swing analyse
– Club suggestie
– Via het horloge iemand om advies vragen

Golfhorloge of afstandsmeter?

De vraag of je moet kiezen tussen een golfhorloge of afstandsmeter is vooral de vraag of je behoefte hebt aan veel informatie of vooral de meest accurate afstand tot de vlag. De afstandsmeter meet nauwkeuriger de afstand tot de vlag, vaak tot een halve meter nauwkeurig en bij een aantal afstandsmeters is een helling correctie mogelijk voor nog meer precisie.

Bij een golfhorloge zal de afstand sneller iets afwijken aangezien de vlag met een pinpointer moet worden geplaatst en dus nooit precies op de goede plek staat en je daarnaast afhankelijk bent van de afstanden die berekend worden op basis van GPS. Je hebt echter met een golfhorloge wel veel meer informatie over de baan tot je beschikking.

Is er ook een combinatie van een afstandsmeter en golfhorloge?

Ja, Garmin heeft met de Garmin Z82 een afstandsmeter ontworpen waarmee je zowel afstanden kan meten via laser als baaninformatie tot je kan nemen via GPS. Op die manier kan je zo accuraat mogelijk de afstand tot de vlag meten, maar heb je ook een kaartweergave van de baan en de green.

Ik wil wel de informatie van een golfhorloge, maar niet een golfhorloge om mijn pols tijdens het golfen.

Een golfhorloge aan je pols kan voor sommige mensen een belemmering vormen voor hun swing. Er zijn verschillende handhelds waarmee je alsnog de baaninformatie kan verkrijgen die je ook op een golfhorloge hebt. Met een houder op je trolley kan je de handheld snel bekijken voor baaninformatie. Sommige handhelds kan je aan je riem vastmaken zodat je deze altijd snel bij de hand hebt.

Fotocredits: Garmin