Een gimme is een korte put die je van je medespeler cadeau krijgt: je raapt de bal op zonder hem uit te holen. Bijna elke golfer heeft er een gegeven of gekregen, maar het woord staat nergens in de golfregels. Wanneer mag het dan wel, en wat kost het je in een wedstrijd of voor je handicap?
Wat is een gimme precies?
Je bal ligt 20 cm van de hole, je medespeler zegt “die is goed” en je pakt hem op. Dat is een gimme. Je speelt de laatste put niet, maar schrijft de score op alsof je hem met je volgende slag had gemaakt.
Soms is het een zinnetje, soms alleen een knikje richting de bal. In een vriendenflight gebeurt het zonder dat iemand erover nadenkt. Juist daardoor denken veel golfers dat het overal zo werkt.
Is een gimme een officiële golfregel?
Nee, niet onder die naam. Wat wel in de Rules of Golf van The R&A en de USGA staat, is de concessie uit Regel 3.2b. Een speler mag in matchplay op elk moment iets weggeven aan zijn tegenstander: de volgende slag (voordat die gespeeld is), de hole (voordat die is uitgespeeld) of de hele match (voordat de uitslag vaststaat). Een gimme is het weggeven van de volgende slag.
De regel stelt twee eisen. De concessie moet duidelijk gecommuniceerd worden, met woorden of met een gebaar dat niet mis te verstaan is (Regel 3.2b(2)). En hij is definitief: je tegenstander kan hem niet terugnemen en jij kunt hem niet weigeren. Een afstand staat er niet in.
Eén grens is wel hard. Spelers mogen niet onderling afspreken holes aan elkaar weg te geven om de wedstrijd korter te maken. Doen ze dat bewust, dan worden ze gediskwalificeerd.
Het misverstand: een gimme geldt niet overal. De meeste golfers behandelen “die is goed” als iets wat bij golf hoort, net als een pitchfork. Dat klopt alleen in matchplay. Daar speel je tegen één tegenstander, het is zijn slag die hij weggeeft, dus mag hij dat. Bij strokeplay speel je tegen het hele veld, en niemand in je flight heeft het recht om namens de andere deelnemers een slag van jouw kaart te schrappen. Wie in een strokeplaywedstrijd een put van 20 cm opraapt omdat zijn marker “pak maar” zei, heeft die hole niet uitgespeeld, hoe vanzelfsprekend het ook voelde.
Mag je een put overslaan in strokeplay of een qualifying ronde?
Nee. Regel 3.3c verplicht je om in strokeplay elke hole uit te holen. Heb je een hole niet uitgespeeld, dan herstel je dat voordat je de eerste slag op de volgende hole doet, of op de laatste hole voordat je je scorekaart inlevert. Te laat? Dan ben je gediskwalificeerd. Een gimme van je marker verandert daar niets aan.
Voor je handicap schrijft golf.nl in de veelgestelde vragen over het Wereld Handicap Systeem dat je op een hole met een streep of zonder score een 11 invult. Die 11 wordt voor de handicap automatisch omgezet in een netto double bogey. Een hole die je niet hebt uitgehold, heeft geen score. De par die je in gedachten al had opgeschreven na dat ene opgeraapte putje, wordt zo een netto double bogey.
Hoe handicap index, baanhandicap en playing handicap samenhangen, lees je in onze uitleg over de golfhandicap.
Hoe ver is een gimme in de praktijk?
Daar bestaat geen officieel antwoord op. De golfregels noemen geen putterlengte, geen muntbreedte en geen andere maat. “Binnen een putterlengte” of “binnen de lengte van de vlaggenstok” zijn ongeschreven afspraken die per groep en per club verschillen.
Spreek het liever af op de eerste tee dan op de derde green. Dan hoeft niemand halverwege te twijfelen of die bal op 1 meter nu goed is. Een putterlengte vanaf de hole is voor de meeste vriendengroepen een werkbare maat, zolang het een afspraak is en geen onderhandeling per hole.
Wanneer geef je een gimme, en wanneer houd je jezelf voor de gek?
Een tap-in weggeven in een vriendschappelijke ronde is prima. Het scheelt tijd, en het tempo van je flight is waar de etiquette op de golfbaan grotendeels om draait. Vier golfers die om beurten een bal op 10 cm markeren, schoonmaken en terugleggen: dat is overbodig.
Het wordt zelfbedrog zodra de put er echt toe doet. Een bal op 1,5 meter over een natte green die naar links hangt, is geen formaliteit, ook al voelt het zo na een goede approach. Wie zulke putts structureel cadeau krijgt, weet na een seizoen niet meer hoe goed hij werkelijk putt. En juist korte putts zijn slagen die je kunt trainen.
Wil je weten hoe goed je bent, hol dan alles uit, ook met vrienden. In matchplay mag je tegenstander je een put geven wanneer hij wil. Telt de ronde voor je handicap, dan speel je hem gewoon. Meer over hoe de regels in elkaar zitten, lees je in ons overzicht van de nieuwe golfregels van 2019.
Veelgestelde vragen over de gimme
Telt een gimme mee voor mijn handicap?
Niet als score die je zelf bedenkt. Een hole die je niet hebt uitgehold, heeft geen score, en volgens golf.nl vul je dan een 11 in die voor de handicap automatisch een netto double bogey wordt.
Mag je in een clubwedstrijd een put geven?
Alleen als het een matchplaywedstrijd is. Daar mag je je tegenstander de volgende slag geven volgens Regel 3.2b. In een strokeplaywedstrijd moet iedereen uitholen volgens Regel 3.3c.
Kun je een gimme weigeren?
Nee, een concessie is volgens Regel 3.2b definitief. Je tegenstander kan hem niet terugnemen en jij kunt hem niet afwijzen.

