Golf etiquette

De golf etiquette draait voornamelijk om de wijze waarop een golfer zich moet gedragen op de golfbaan, het gaat niet om spelregels, maar om gedragsregels. Deze zijn opgesteld door de United States Golf Association (USGA) en de Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews (R&A). Waar de golfkleding etiquette steeds minder streng wordt gehanteerd, is de golf etiquette nog steeds heilig. Deze gedragsregels zijn met name opgesteld voor het onderhoud van de baan, de veiligheid op de baan en het bevorderen van de speelsnelheid. Een goed onderhouden baan verhoogt het plezier in het golfen, want niemand speelt graag op een verwaarloosde golfbaan. Ook zijn er een aantal regels waarin staat hoe je om dient te gaan met je medespelers, deze regels zijn met name bedoeld om onderlinge irritatie te voorkomen.

Herstel de golfbaan

Een belangrijk onderdeel van de golf etiquette is dat golfers goed zorgen voor de golfbaan. Je hebt zelf waarschijnlijk ook een hekel aan plaggen en niet geharkte bunkers. Leg dus plaggen gras terug op hun plek indien deze los zijn gekomen tijdens het slaan, repareer je pitchmarks met een pitchfork (Video: hoe repareer je een pitchmark?) en hark de bunkers aan na het slaan. Door dit soort simpele handelingen herstelt de golfbaan sneller en heb je geen last van een rollende golfbal die ineens de andere kant oprolt vanwege een oneffenheid in de baan. Bij het harken van de bunker is het slim om direct al te kijken waar de hark ligt en deze mee te nemen naar de plek waar de golfbal ligt, hierdoor bespaar je tijd en kun je eenvoudig de sporen achter je weg harken.

[xyz-ihs snippet=”Adsense-468-x-60″]

Golfetiquette: Respect en beleefd zijn voor andere golfers

Bij golfetiquette gaat het ook vaak om ongeschreven regels die het spel een stuk plezieriger maken voor jou, medespelers en eventuele andere golfers op de baan. De volgende geschreven en ongeschreven regels gelden voor wat betreft de omgang met andere golfers, een aantal zullen voor de meeste golfers uiteraard vanzelfsprekend zijn:

 • Ga niet schelden of met uw clubs gooien als u een keer mis slaat.
 • Indien een andere speler aan slag is, ga dan niet te dichtbij staan. Zorg altijd dat er voldoende afstand is en ga schuin rechts van de speler staan. Het is verboden om achter of naast de speler te staan. Tijdens het afslaan, slaan in de baan en putten dien je stil te zijn, zodat de speler zich optimaal kan concentreren! Ook bewegen of het maken van een oefenslag is zeer storend. Je helpt je medespeler door mee vast te stellen waar zijn geslagen golfbal is geland.
 • De golfer met de laagste handicap mag beginnen met afslaan bij de eerste hole. Op de daaropvolgende holes mag steeds degene met de minste slagen op de hole er voor als eerste afslaan.
 • Sla je de bal op een manier waardoor anderen gevaar kunnen lopen, roep dan heel hard FORE. Hoor je zelf dat er FORE wordt geroepen, maak je dan zo klein mogelijk en bescherm met je handen je hoofd.
 • Zorg dat je doorloopt, een een gezellig praatje mag uiteraard, maar houd de snelheid erin. Zo voorkom je dat andere golfers achter je moeten wachten en concentratie verliezen. Bedenk daarom tijdens het lopen naar de bal al met welke club je de bal het beste kunt spelen. Na één of twee proefslagen heb je de juiste slag meestal wel te pakken, maak hier dus geen act van. Is je medespeler een bal kwijt, dan help je hem mee met zoeken. Zoek nooit langer dan 5 minuten naar een bal, indien de achterop komende flight staat te wachten bij de afslagplaats, dan kun je ze een teken geven dat ze kunnen beginnen. Zet in dat geval je tas aan de rand van de baan. Wordt je zelf doorgelaten, bedank dan de spelers die je hebben doorgelaten.
 • Zet je golftas/goltrolley nooit op de green, zet deze naast de green in de richting van de volgende hole. Op de green aangekomen repareer je in eerste instantie de eventuele pitchmark. Bekijk hoe de green loopt, op welke afstand de bal van de hole ligt en welke richting je op moet slaan. Zorg er voor dat je op de green nooit in de lijn tussen de golfbal en de hole gaat staan of loopt, ook een eventuele schaduw kan door andere golfers als hinderlijk worden ervaren als deze over deze lijn valt. Heeft een speler je gevraagd om de vlag te bewaken zorg dan dat de vlag stil staat en dat je schaduw niet over de bal-hole lijn valt. Ligt je eigen bal in de weg voor een andere speler, markeer deze dan met een bal marker achter de bal. De speler die het verst van de hole ligt mag als eerste putten. De andere speler bewaakt de vlag. Haal de bal met je hand uit de hole zonder daarbij op de putter te leunen. Zodra alle spelers klaar zijn met putten, verlaat je direct de green. De scorekaart vul je in als je de gespeelde hole hebt verlaten.
 • Bellen op de golfbaan is verboden!!!
 • Personeel van de golfbaan, bijvoorbeeld de marshall, heeft altijd voorrang. Indien zij zeggen dat je even moet wachten dan dien je te wachten en pas weer verder te spelen indien zij dit aangeven.
 • Iedere golfclub heeft zijn eigen regels, bestudeer daarom even bij binnenkomst welke regels er bij de betreffende golfclub gelden. Bij sommige golfclubs geldt bijvoorbeeld een strenge kledingetiquette op de golfbaan of in het clubhuis.

1 gedachte over “Golf etiquette”

 1. Moet je als flight va 2 een single speler doorlaten, omdat hij sneller is?
  hij deed vandaag beroep op etiqette, terwijl we als 2 flight mi voorrang hebben en redelijk snel speken net hc 24

Plaats een reactie