Wanneer vervang je je golfclubs?

We krijgen regelmatig de vraag wanneer je oude golfclubs aan vervanging toe zijn. Verschillende factoren spelen een rol bij de vraag of je toe bent aan nieuwe golfclubs. Zo is het onder meer afhankelijk van hoe vaak je golft en welke ambities je hebt om je golfprestaties te verbeteren door het aanschaffen van betere golfclubs. Een ander belangrijk punt is leeftijd, met de leeftijd verandert je fysieke gestel en het type golfclub waarmee je slaat.

Wanneer moet je je golfclubs vervangen?

Er zijn drie redenen om je golfclubs te vervangen:

  1. Je wilt je golfspel verbeteren met betere golfclubs
  2. Je huidige golfclubs passen niet meer bij je huidige niveau, fysiek of leeftijd
  3. Slijtage aan je golfclubs

Je golfspel verbeteren met betere golfclubs

Golf je nog met een beginners golfset of een golfset die is samengesteld uit golfclubs van verschillende merken, dan is het naarmate je het golfspel onder de knie krijgt een goed idee om te investeren in een betere golfset. Het verschil tussen een beginners golfset en golfset voor gevorderden is hoog, zo zijn beginnerssets vaak veel vergevingsgezinder dan sets voor gevorderden. Zodra je handicap is gedaald heb je deze vergevingsgezindheid niet meer nodig en kan je deze clubs vervangen voor clubs met meer gevoel. De clubs zijn daarbij nog belangrijker dan in eerste instantie al investeren in een dure driver of putter.

Vervang je golfclubs bij

Golfclubs vervangen in verband met niveau, fysiek of leeftijd

Naarmate je ouder wordt verandert je lichaam. De clubs die je destijds aanschafte passen wellicht niet meer bij jouw fysiek. Met name het type shaft kan ervoor zorgen dat je weer beter gaat presteren. Ben je power verloren, dan is een senior flex waarschijnlijk aan te raden. Heb je meer power gekregen, dan is juist een stiff shaft een betere keuze ten opzichte van een regular shaft.

Ook kan het zijn dat je niet meer zo vaak golft als vroeger en je dus qua niveau achteruit gaat. In dat geval is het echt geen schande om een stapje terug te doen met iets meer vergevingsgezinde golfclubs.

Vervang je golfclubs bij

Wat slijt er het snelst bij een golflcub?

Minimaal één keer per jaar moet je je golfclubs controleren op slijtage, een soort APK van je golfclubs dus. Bij een gebrek betekent het echt niet dat je meteen nieuwe golfclubs moet aanschaffen, soms kan je de golfclubs met een simpele ingreep repareren of zelfs een kleine upgrade geven.

De volgende elementen van je golfclub dien je ieder jaar goed te controleren op slijtage of afwijkingen

Grip van de golfclubs

Ben je een regelmatige golfer, dan is het raadzaam om minimaal één keer per jaar je grip te vervangen. Zweet, regen en vuil zorgen ervoor dat de grip van je golfclubs aan kleefkracht inleveren bij veelvuldig gebruik. Je grip wordt te glad, waardoor je sneller gaat knijpen, wat weer ten koste gaat van het gevoel met de golfclub. Merk je dat je snel grip verliest, harder moet knijpen of zitten er scheurtjes in je grip, dan doe je er verstandig aan de grip te vervangen.

Uiteraard kan je bij een beetje viezigheid, de grips ook even schoonmaken met wat water, eventueel aangelijnd met een beetje afwasmiddel.

Nieuwe grip nodig? Golf grips zijn te koop bij

De grip vervangen van je golfclub

Loft van de golfclubs

De hellingshoek van je clubblad, oftewel de loft, kan bij regelmatig golfen veranderen. Ze buigen, waardoor het van grote invloed kan zijn op de balvlucht, hoeveelheid spin en de afstand die je kan slaan met een bepaalde golfclub. Hierdoor kan je minder goed vertrouwen op de afstanden die je met een bepaalde golfclub slaat. Het bijstellen van de lofts van je golfclubs kan je laten doen door een clubfitter.

Lie angle van de golfclubs

De lie angle is de hoek van het clubblad ten opzichte van de shaft van de golfclub. De vele momenten van het slaan van de bal zorgen op de lange termijn dat de lie angle ietsjes kan gaan afwijken. Een clubfitter kan dit bijstellen.

Shafts van de golfclub controleren

Controleer naast de loft en lie angle ook of je shaft nog recht staat. Golfclubs moeten enorme krachten verwerken bij het slaan van de bal, controleer dus regelmatig of de shaft van je golfclub nog steeds kaarsrecht is.

Meet regelmatig de afstandsverschillen tussen je golfclubs

Naar mate je je golfspel ontwikkelt ga je merken dat je met sommige golfclubs dezelfde afstanden slaat of met een minimaal verschil. Dit kan bijvoorbeeld optreden bij een ijzer 5 en ijzer 6. Je sleept dan dus eigenlijk één golfclub voor niks mee. Je zou deze dus prima uit je golftas kunnen laten zodat je een beter overzicht hebt in je tas. Maar je kan het ijzer ook vervangen voor een hybride 5 of extra wedge.

Hoe lang doe je met golfclubs?

Als je een of twee keer per maand golft, gaan golfclubs erg lang mee. Zeker als je je golfclubs goed weet te onderhouden, regelmatig controleert op slijtage en tijdig repareert kan je ze een leven lang gebruiken. Controleer met name of het clubblad nog goed is. Verdwijnen de groeven in het clubblad, dan heb je minder spin en wordt het dus tijd om je golfclub te vervangen. Ook moet je de golfclub controleren op de juiste loft, lieangle en of de shafts nog recht zijn. Ten slotte is het aan te raden om je grip één keer per jaar te vervangen, als je merkt dat je minder grip hebt.

Buiten slijtage om is het de vraag of je huidige golfclubs nog passen bij je niveau, leeftijd en fysiek. Dit kunnen ook een redenen zijn om je golfclubs te vervangen.

Hoe vaak moet je je golf grips vervangen?

De grips van je golfclubs kan je het beste om de twee jaar vervangen. Speel je iedere week golf, dan is het raadzaam om je golf grips ieder jaar te vervangen. Controleer vooral regelmatig of je nog voldoende grip hebt en of je grips nog schoon zijn. Moet je te veel knijpen, dan is het tijd om je grips te vervangen.

Hoe lang doe je met een driver?

Een driver is een club die vrij lang mee gaat bij gemiddeld gebruik. Tenzij je een golfer bent die iedere twee jaar wil profiteren van nieuwe ontwikkelingen, kan je met een golf driver gemakkelijk tien jaar golfen. Het is wel aan te raden om de driver regelmatig te controleren op afwijkingen aan de loft, lie angle en shaft.

Fotocredits: Adrian Hernandez